Drupal Webdesign

Uiteraard hebt u als professional of gevorderde gebruiker wel eens van Drupal gehoord. Samen met WordPress en Joomla is dit een van de 3 grote gewaardeerde content management systemen die bij webdesign gebruikt worden. Maar wat is Drupal?

Wat is dit?

Drupal is een content management systeem (CMS) waarop over heel de wereld miljoenen websites en apps draaien. Een van de bekendste voorbeelden is zeer zeker de website van het Witte Huis, www. Whitehouse.gov. Drupal werd ontwikkeld in PHP door de Belg Dries Buytaert en gelanceerd onder GNU (Algemene publieke licentie). In tegenstelling tot een copyright licentie wordt dit wel eens een copyleft licentie genoemd. Dat wil zeggen dat je de software vrij mag gebruiken. De software mag ook aangepast en verkocht worden. Let wel: je moet dit recht ook aan anderen doorgeven en de auteurs van de software vermelden.

Website systeem Drupal

Wie kan het gebruiken?

Eén van de grote voordelen van Drupal is dat het gebruikt kan worden met verschillende besturingssystemen. Drupal is geschikt voor zowel Windows, Linux als Mac, en in het voorkomend geval dat je de voorkeur zou geven aan nog een ander besturingssysteem, dan is het nodig dat Apache of Nginx of PHP ondersteund worden.

Hoe starten met Drupal?

Wie niet bekend is met Drupal en meer wil weten vooraleer er een website mee te bouwen, kan best eens een kijkje nemen bij de Nederlandstalige Drupalgemeenschap die je kunt terugvinden op Drupal.org. Hier vinden zowel de amateur als de professional die met Drupal aan de slag willen, een overzicht van de mogelijkheden die je met een Drupal website hebt, alsook links naar een heleboel informatiebronnen. Voor de starter is er een link naar een installatiegids in het Engels, waarin de systeemvereisten en de installatieprocedure in 6 stappen worden uitgelegd. Na de installatie wordt je in deze gids steeds verder naar andere onderwerpen geleid, waardoor deze gebruikershandleiding als intuïtief en gebruiksvriendelijk overkomt.

Toch liever Nederlands?

Wie er de voorkeur aangeeft om Drupal in het Nederlands te gebruiken, wordt op Drupal.nl zeker verder geholpen. Er bestaan verschillende manieren om het softwarepakket in het Nederlands te gebruiken, en deze worden beiden uit de doeken gedaan.

Heb je hulp nodig?

Ook dan kun je beroep doen op de Drupalgemeenschap. Je kunt met je vragen terecht bij het gedeelte FAQ, op een forum dat helemaal gewijd is aan Drupal en hoe je er websites kunt mee bouwen, je kunt een cursus volgen of je kunt ook deelnemen aan bijeenkomsten die helemaal in het teken staan van jawel, Drupal. In Nederland wordt de jaarlijkse DrupalJam georganiseerd.

Drupal is dus meer dan software voor websites bouwen alleen. Drupal leeft, het is een beweging, een gemeenschap en als dusdanig ook een sociale beweging.

 

 

, ,

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes